Speksi

Mikä on speksi – tuo vuoden suurin yksittäinen produktiomme? Opiskelijateatteria, jossa yleisö saa huutaa lisätoiveita lavalle! Unohtumattoman show’n luovat siis näin yhdessä lavan esiintyjien (näyttelijät, klassinen bändi, sähköbändi, tanssijat) kanssa perinteisesti myös aktiivinen ja riehakas yleisö. Lopputuloksena jokainen näytös on harjoitellun ja käsikirjoitetun esityksen lisäksi täysin ennalta-arvaamaton improvisaatiospektaakkeli. Käsikirjoitettunakin speksi on valmiiksi kurvikkaan huumorin ja menevän musiikin säestämää opiskelijoiden tuottamaa teatteria. Tapa, jolla yleisö voi puolestaan ottaa osaa esityksen kulkuun, on huutaa lavalle ”Omstart!” – mahdollisesti vieläpä toivettaan tarkentavasti esimerkiksi ”Omstart, tehkää sama, mutta pikakelauksella!” ,”Omstart, räppibattle  -ja omstart bändi mukaan!” tai ”Omstart, kiinaksi!”. Tällöin saamanne pitää. Speksin interaktiivisia traditioita kunnioittaen speksiteatteri reagoi huutoon ottamalla äskeiset tapahtumat uudestaan niitä jotenkin varioiden, tarkempien ideoiden tapauksessa uusia ideoita mahdollisuuksien mukaan toteuttaen. Speksi yhdistää vuosikursseja ja laaja ihmismassa mahdollistaa lahjakkuuksien löytymisen vuodesta toiseen. Yleisöön on tervetullut kuka tahansa. Kuopion näytökset onkin viime vuosina myyty loppuun hyvin nopeasti. KuoLOn speksiä pääset kokemaan myös kiertueella, mikäli Kuopion näytöksiin et päässyt.

Kuvaa klikkaamalla pääset viralliselle speksisivustolle (Se tosin on avoinna yleensä vain keväisin, eli speksin aikaan). Kurkista KuoLOn speksiin täältä!

Täällä Savon sydänmailla speksiperinne on verrattain uusi, KuoLOlaiset ovat speksanneet vasta vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2014 juhlittiin 10-vuotiasta KuoLOn speksiä! Tuona aikana speksi on noussut tärkeäksi ja näkyväksi osaksi kandiseuramme kulttuuritarjontaa sekä ehdottomasti vakiinnuttanut asemansa Suomen pienessä, mutta sitäkin tasokkaammassa speksiskenessä. Speksin tekeminen vaatii vuosittain yli sadan KuoLOlaisen työpanoksen. Viime vuosina mukaan KuoLOn speksitekemiseen ovat lähteneet mukaan myös Kuopion hammaslääketieteen opiskelijat. Syksyllä nimetyt vastuuhenkilöt kokoavat ympärilleen ihmiset, jotka näyttelevät, soittavat, tanssivat, puvustavat, maskeeraavat, käsikirjoittavat, tuottavat, roudaavat, markkinoivat, lavastavat, valaisevat ja muonittavat. Speksin valmistelu kestää tammikuun alusta suunnilleen maaliskuun puoleenväliin ja huipentuu Kuopion ensi-iltaan. Kuopion esitysviikon jälkeen KuoLOn speksi suuntaa vielä kiertueelle ilahduttamaan speksinnälkäisiä ihmisiä muutamissa muissa yliopistokaupungeissa (yleensä Helsingissä, Tampereella ja Turussa). Kaikki tehdään vankalta amatööripohjalta, kokemusta tai koulutusta ei missään tehtävissä tarvita ja ensikertalaiset ovat enemmän kuin tervetulleita speksiporukkaan. Tärkeintä on palava innostus ja halu olla mukana. Toki kuololaisten joukosta löytyy mukaan muutamia ihan oikeita ammattilaisiakin muusikoista graafikoihin!

Meille KuoLOn speksiläisille tämä jokakeväinen harharetki pois medisiinan syövereistä, speksijunan kyydissä performanssitaiteen ihmemaahan, on tervetullutta vaihtelua lääketieteen opiskelijan arkeen. Hymyssä suin, yhdessä tehden ja hullutellen ja lopulta lavalla yleisön edessä näyttämövaloissa paistatellen saa speksiläinen parin kuukauden ajaksi heittäytyä ilmaisemaan itseään, viihdyttämään ja viihtymään. Speksi ei vaadi tekijöiltään liikaa, mutta antaa paljon. Miksi et siis ryhtyisi speksiläiseksi? Tervetuloa mukaan! OMSTART!

Speksin tilausnäytökset

Speksi tarjoaa palveluitaan näitä kaipaaville. Mikäli tarvitset juhla-, koulutus- tai muuhun vapaa-ajan tapahtumaasi ikimuistoisen viihdyttäjän, voitte pyytää meiltä tarjousta. Me tuotamme tapahtumaanne näyttäviä tanssiesityksiä, jotka ovat muokattavissa juuri tapahtumaanne parhaiten palvelevaksi. Pikkujoulujen riemastus on improvisaatiohuumoria tarjoava näyttelijäkaartimme!

Lisätietoa ja hintatiedustelut speksin kulloiselta tuottajalta. Vuoden 2016 speksituottajana toimii Saara Lautiainen (saaralautiainen@hotmail.com)

Menneiden aikojen speksejä

Pelinrakentaja-logo


 

Olitko speksin yleisössä? Palautetta saa halutessaan antaa tätä kautta.